onsdag 10. juli 2013

Greskinspirert moussaka

Fortsatt med smaken av Retsina, fetaost og solmodne tomater i kroppen, lengtet jeg tilbake til moussakaen fra tavernaen på bryggekanten i den lille greske landsbyen på Kreta. Jeg hadde smakt og snust meg frem til hvilke krydderier jeg trodde var hemmelighetene til den gode smaken, og nå gikk jeg i gang på kjøkkenet. Vi ble godt fornøyd med resultatet både jeg og mannen, så her er oppskriften:

Begynn med kjøttsausen. Jo lengre den står og putrer, jo søtere og bedre blir den - som med alle tomatsauser:

Kjøttsaus:
1/2 løk
2 fedd hvitløk
500 g karbonadedeig eller grovmalt lammekjøtt
3 tomater
3 ss tomatpure
2 ts oregano
1/2 ts kanel
1/2 ts nellik (malt)
1 ts salt
½ ts pepper
1,5 ts brunt sukker
1 dæsj rødvin (en kvart dl??)
--
Fres finhakket løk og hvitløk blankt i en stor panne.
Brun karbonadedeigen eller lammekjøttdeigen sammen med løken.
Knus tomatene i en blender.

Ha i knuste tomater, tomatpure og krydder, kok opp
og la stå og simre lengst mulig - gjerne et par timer.
 --
1-2 auberginer
4-6 poteter 
--
Skrell auberginene og del dem i skiver.
Skrell potetene og skjær i tynne skiver.
Stek potetskivene i litt smør til de begynner å bli møre,
ca 15 minutter. Legg dem utover i en ildfast, smurt form.
Stek så auberginene et par minutter på hver side
på nokså sterk varme i en tørr stekepanne.
Legg auberginene på en tallerken.
--
Smak til kjøttsausen med krydderet, og hell over potetene.
Legg auberginene over kjøttsausen.
--
Hvit saus:
3 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 egg
1 neve Jarlsberg, revet
1/2 ts salt
1/4 hvit pepper
1/2 ts muskat, revet
4 ss parmesan, revet
2 never Jarlsberg, revet
 --
Start med å lunke melken litt i mikroen. (Melken blir lettere
å røre inn om du varmer den litt først).
Smelt smøret i en kjele og tilsett hvetemel.
Rør godt og la det surre et par minutter på middels varme.
Tilsett melken litt og litt av gangen mens du rører kraftig
slik at det ikke klumper seg.

Kok opp og la småkoke i fem minutter. Smak til med krydder.
Ta sausen av plata og rør inn en neve ost.
Tilsett så de sammenvispede eggene.
Fordel sausen i formen og dryss over parmesan
og resten av Jarlsberg-osten.

Stekes i stekeovn på 180 grader i 45 minutter.
Serveres med gresk salat og hvitløksbrød - og en god vin!


Foto: eget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar